El dijous 18 d'abril van venir a visitar als nois de l'optativa d'emprenedoria de 2n de Bat (sí, tots són nois), la Núria Radó i el Pol Bartrès del LAC, Laboratori d'Aprenentatge Científic. No els coneixia personalment, però ningú s'escapa de la xarxa :-), i això em va ajudar a "rascar" què feien aquesta gent del LAC; de fet ja m'havien cridat l'atenció en la seva "presentació" a la ciutat de Mataró el 15 de febrer: el projecte era molt interessant. Però mica en mica vaig anar descobrint qui composava l'equip del LAC, i, NO ELS PODIA DEIXAR ESCAPAR!!!!: gent jove del Maresme, apassionats per la ciència, amb molta empenta, i amb ganes d'endegar un projecte que pogués millorar l'entorn més immediat, adreçat als infants i joves de la nostra comarca. Vaig fer el contacte, i no s'ho van pensar dues vegades per dir-me que sí.
Em vaig plantejar tres objectius de la xerrada:
- parlar d'emprenedoria, com a una sortida de futur, per aquests nois que acabaran el 2n de Batxillerat.
- parlar de l'experiència personal i professional de la Núria i el Pol
- parlar del projecte en sí: finançament, segment de mercat,... per poder treballar la metodologia CANVAS.
Tots els objectius es van acomplir amb escreix. Des del primer moment, van aconseguir entusiasmar als alumnes. Tant el Pol com la Núria, són dos grans comunicadors, i no els hi va costar gens connectar amb ells. Es notava dues coses: la seva vinculació amb moviments associatius de la ciutat i que els hi apassionava el seu projecte. Van iniciar la xerrada de manera molt interactiva, i van saber transmetre la seva passió per la ciència, fet que no és fàcil. Vull afegir, també, que van afirmar que tenien un referent en la divulgació de la ciència que és: "El món d'en Beakman", qui, dels que l'han viscut, pot oblidar aquest programa?
Com ho van fer per transmetre aquest entusiasme? Doncs, d'una manera molt simple, parlant de Galileu, Watt i Volta. La passió amb que el Pol explicava l'aportació d'aquests científics a la humanitat i el paral.lelisme entre l'emprenedoria i aquests "grans" de la ciència, són dignes d'un TED: els científics, en el fons han estat emprenedors, i han de tenir una actitud emprenedora, entenent l'emprenedoria com "una eina de transformació social", en paraules textuals de la Núria. Els tres eixos del mètode científic, en que el LAC basa l'aprenentatge han d'estar presents en els emprenedors: observar (s'ha de ser curiós), experimentar (cal provar i provar, i prototipar!) i sintetitzar (arribar a conclusions i prendre decisions) . Galileu, Watt i Volta, van ser grans observadors, grans experimentadors i amb capacitat de trobar resultats, però a més van pensar fora de la caixa (thinking outside the box) , van ser constants i perseverants (no cal que us digui Galileu!), i també pacients, i també planificats, i innovadors, i .... van millorar la societat! i... és per totes aquestes qualitats que van establir el vincle entre la ciència i l'emprenedoria.
A l'explicar el projecte, es van centrar molt en la idea, i en la importància d'explicar-la i de compartir-la, per veure què en pensen els altres. El Pol i la Núria, comentaven que moltes de les aportacions que han anat recollint les han incorporat en el projecte; valoraven positivament el treball en xarxa i en equip. Ara bé, s'ha de dir, que tant la Núria com en Pol tenen moltíssimes ganes d'aprendre, i d'aprendre de tothom, dels grans i dels petits: cal que no ho perdin mai!
Tal com està descrit en el seu bloc, el LAC, és un espai de lleure per a l'expressió i l'experimentació científica i tecnològica. Però tot això ho amaneixen amb el pensament crític, tan necessari a la nostra societat: "som una societat molt crèdula", deia l'Eduard, alumne de l'optativa. I és cert, s'ha d'ajudar que els nostres joves puguin prendre decisions amb sentit crític. Els emprenedors han de ser capaços de
veure un problema, per donar-li una solució innovadora i, tal com deia
la Núria, transformadora de la societat, i a la vegada que aquesta
solució es pugui convertir en un model de negoci, en el sentit de ser prou atractiu pel mercat a qui va adreçat. Quin és el problema que van detectar l'equip del LAC? La manca de vocacions científiques, d'esperit científic i de sentit crític, i això ho van solucionar creant aquest espai : el LAC.
Abans d'iniciar el projecte dubtaven molt de la seva viabilitat, com tots els emprenedors; però va haver un fet que els va fer entendre que sí, que s'havia de fer i va ser la concessió d'una subvenció per part del "Ministerio de Economía y Competitividad" a través de la "Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)", subvencions que també reben altres divulgadors científics molt mediàtics en el nostre país. També el recolzament de l'Ajuntament de Mataró i del Tecnocampus mitjançant el programa Xnergic, els ajudà a "creure's" que la seva idea ERA BONA!!!!!
En un dels estudis de la OCDE Better Skills, Better Jobs, Better Lives, afirma que la majoria de les competències necessàries (estratègiques, de futur), no s'aprendran dins l'escola sinó en altres entorns d'aprenentatge, com poden ser els grups d'esplai, els esports, actitvitats relacionades amb la dansa i la música, formació dins l'empresa,.... I això vol dir, que hi haurà d'haver entesa entre tots els components d'aquests entorns: ningú tindrà l'exclusivitat de la formació d'un jove, sinó que entre tots ajudarem a la seva formació. Pronostico, que, aquesta feina de conjunció no serà fàcil, però caldrà fer un esforç per acostar les posicions, amb l'objectiu de fer joves més competents per poder afrontar els reptes del futur, que ja el tenim aquí.
LAC és i serà un d'aquests espais, un d'aquests entorns d'aprenentatge, que col.laborarà en la formació de tots aquests infants i joves fent-los més competents en un demà molt canviant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.