Els nois i noies d'Economia d'Empresa de 2n de Bat ja han començat els projectes d'Emprenedoria. Tenen 10 sessions per donar-li forma a una idea i convertir-la en un model de negoci: l'objectiu és comprendre amb unes quantes pinzellades què vol dir això d'emprendre.
El projecte l'han d'iniciar a partir d'una idea, fet que no és fàcil, però si li afegim que aquests nois i noies estan acabant una etapa de la seva vida (escola), per obrir-ne una altra (Universitat), encara ho complica una miqueta més. En les meves classes d'Emprenedoria, abans d'iniciar un projecte sempre hi ha sessions d'autoconeixement, i després les de creació d'equips, però en aquest cas, no ho he pogut fer degut a la premura del temps.
Com hem treballat la idea? Doncs en clau PROBLEMA/SOLUCIÓ, que és una bona manera de fer-ho: detectar problemes del teu entorn i investigar quines solucions se li poden donar, per després verificar que alguna de les solucions són una oportunitat en el mercat, i per tant, amb capacitat de poder esdevenir un model de negoci.
En aquest post, el que vull mostrar, són alguns dels problemes que van detectar els equips, i les possibles solucions que, entre tota la classe van anar construint. Abans de res han de fer equips de 3 o 4 persones (habitualment les dels equips definitius del projecte). L'activitat, que jo l'anomeno MERCAT DE LES IDEES, consisteix, primer de tot, en posar-se d'acord en quin problema volen solucionar, que és el que posaran al bell mig d'un paper d'embalar; els components de l'equip posen paraules, solucions, idees,...al seu voltant, les que els hi vénen al cap al pensar en aquell problema. Després d'un parell de minuts, un de l'equip es queda a la seva taula i els altres comencen a voltar a la següent taula, seguint les agulles del rellotge, on els esperarà algú que els hi explicarà un altre problema; ells hauran d'afegir més paraules associades,i així succesivament. S'ha de tenir en compte que la persona que es va quedant a la taula (a partir del 2n desplaçament), ja no és la que ha pensat en aquell problema, i això vol dir, que has d'entendre'l per explicar-lo en els que et vindran després. L'activitat és molt rica: a més del volum d'idees que troben quan retornen a la seva taula, també desenvolupen l'escolta activa (han d'explicar a un altre un problema que no és el teu, i per tant, l'han d'entendre) i la comunicació, en format Elevator Pitch. L'activitat ha de ser molt àgil; el control del temps és fonamental.
Més o menys, la classe va quedar distribuïda d'aquesta manera quan es va desenvolupar:
Aquesta activitat, no només és molt potent el seu resultat, sinó també el procés, i això és el que la fa interessant. Es pot observar i avaluar les competències personal i interpersonal, comunicativa i coneixement i interacció amb el món.
Treballar amb les opinions de tots els components d'una classe, és positiu en dos aspectes:
1. fas sentir partícep a tots i totes dels diferents projectes
2. les solucions al problema original són molt més riques i diverses
El treball en equip i el pensament crític genera un volum d'idees infinites, idees que només amb l'equip original mai s'haguessin pogut arribar a imaginar. És d'aquí on els equips poden obtenir i concluir quina serà la millor solució al problema i treballar-la en el projecte per si aquesta pot ser una oportunitat de negoci.
Els problemes, es repeteixen, però les solucions són les que es plantegen de manera diferent; això em reconforta i em fa pensar que aquests joves podran donar noves solucions als vells problemes, i això és simplement GENIAL!
Com queden els papers d'embalar, després d'haver passat tots els equips? Doncs aquí en van uns quants, que en són força representatius.
Come&go: cal canviar hàbits de compra |
Aturemlatur: programa per inserir els més grans |
EmptyHouse: Clàssic problema de la gent jove! |
Hi ha molts més projectes a l'aula, dels quals ja n'aniré parlant en d'altres posts que aniré fent. Això sí, recomano aquests tipus d'activitats, encara que no sigui per emprendre: a un problema sempre li podem donar més solucions quan es comparteix que no pas quan l'intentes solucionar des de l'individualitat. Aquest fet no només ens passa quan hem d'engegar un negoci, no?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.