18 de juny 2013

Quines tendències socials impactaran en el futur de l'educació?



PERSPECTIVES INTERNACIONALS D'EDUCACIÓ

Dijous 4 de juliol de 2013 a les 18.30h, al Cercle d'Economia de Barcelona (carrer Provença, 298 - davant de la Pedrera), la Fundació Jaume Bofill i la Direcció d'Educació de l'OCDE presentaran el nou informe de l'OCDE: Trends Shaping Education 2013 [Tendències que perfilen l'educació 2013]

Quins seran els efectes de la globalització post-crisi econòmica en l'educació? Com canvien l'escola els nous models de família? Quins efectes tindran les tecnologies emergents i els nous usos del temps en l'aprenentatge? Cap a on va el mercat laboral i quines noves competències requereix? Com afecta l'allargament de la vida laboral a les polítiques de formació? Quines són les tendències internacionals i el seu impacte en les polítiques d'educació?

El nou informe de l'OCDE destaca els canvis principals que afecten el futur de l'educació i que suposen reptes tant per als responsables de les polítiques com per als centres educatius. Aquest debat vol servir com un estímul per reflexionar sobre les tendències que influeixen i tenen el potencial d'influir en l'educació. L'OCDE convida la comunitat educativa dels diferents països a fer-se la pregunta: «Com poden influir aquestes tendències en el meu sistema educatiu i la meva feina?» En aquest cas ens preguntarem: «Quines són les tendències que definiran el futur del sistema educatiu de Catalunya?»

En l'acte debatrem a fons sobre les conclusions d'aquest nou informe que la Direcció d'Educació de l'OCDE acaba de publicar i sobre les estratègies que Catalunya podria adoptar per millorar la qualitat de l'educació.

Intervindran:
Tracey C. Burns, analista de polítiques educatives al Directorat d'Educació de l'OCDE i directora de l'informe que es presenta,

Alfons Cornella, fundador d'Infonomia.com i del projecte Co-Society, i

Joan Subirats, catedràtic de ciència política de la Universitat Autònoma de Barcelona.




Executive Summary | OECD Free preview | Powered by Keepeek Digital Asset Management Solution

9 de juny 2013

Biz, Biz, Biz,... Barcelona!

Ja ha passat, un any més! Tercer any del BizBarcelona. Com passa el temps....

Diuen que la primera vegada de qualsevol cosa que et succeeixi a la vida sempre més t'enrecordaràs. Ho corroboro amb el meu primer Biz fa 3 anys, sempre més el recordaré. Mai podré oblidar la invitació que em va fer arribar en Ricard Coma per poder anar als FP Emprèn ( premis al talent emprenedor dels joves que cursen FP a la ciutat de Barcelona) fet que em va fer conèixer tot aquest món de l'emprenedoria: “el lado oscuro “ de l'empresa.
Bé, anant al grà, volia comentar molt per sobre la meva estada en el Biz d'aquest any. De les 196 ponències, 510 contactes de Speed Networking, i no sé quantes coses més, jo  vaig assistir a unes 10 activitats, comptant el San Francisco-Barcelona. Malauradament no vaig anar als premis FP Emprèn, per qüestions laborals, però a la que vaig poder, vaig agafar el tren i cap al Biz! 

Ja portava la vena d'anar a l'event "màgic" del San Francisco- Barcelona, i allà vaig poder gaudir d'una ponència, de luxe assiàtic, sobre Open Innovation a càrrec de David López,  de El Bulli Foundation i de Pere Obrador de Fundación Telefónica. Quina entrada al Biz! Com relacionar la cuina i les telecomunicacions? Està clar que Open Innovation vol dir això, deixar que la innovació flueixi, sigui líquida, dins de les organitzacions, i les organitzacions han de ser permeables per poder sumar i multiplicar els seus productes i serveis. Reptes interessantíssims que han anat assolint aquestes dues grans companyies a través de la Innovació Oberta.

La següent ponència que vaig escoltar va ser la "Batalla d'Emprenedors versus Inversors" amb grans emprenedors i inversors, i gran, molt gran, moderador  Xavier Verdaguer. No va acabar essent tal batalla, però, crec que els emprenedors de la sala van poder aprendre aquelles coses més pràctiques, més útils per  quan han d'anar a buscar finançament. Estaven a la batalla: Luís Martín Cabiedes, Marcel Rafart, Ignacio Fonts, Angel García, Xavier Beumala, Marcos Cuevas, Antonio Rami i Glòria Molins. Es van posar d'acord amb la importància de saber transmetre la història del projecte, la  passió, el funcionament de l'equip, ... aspectes molt més importants que no pas “un Pitch i un PPT o Prezi de curset de 10 hores”.  També del problema "europeu" de no "pensar en gran" i de no arriscar tant, ni els emprenedors ni els inversors,  en els projectes com ho fan als USA. Tota la “batalla” va ser molt amena, i el Verdaguer va saber treure molt de suc de les intervencions.

Del dijous voldria destacar 3 coses. A les 11, una de les xerrades estrella: AlbertRiba, sobre El fracàs com a eina d'aprenentatge. Molt bona ponència, i l'Albert Riba, va estar "estupendo".  Aquest estiu em llegeixo el llibre. Aquí el material de la ponència.





el fracàs com a oportunitat d'aprenentatge from inPreneur

I a les 12 un altre crack, que, en dos mesos,  l'he anat a escoltar dues vegades, i sempre té coses interessants per dir: Pau Garcia-Milà.  Aquest "xaval" de 25 anys té la capacitat d'imbuir-te en totes les històries que explica, increïble! És la segona vegada que l'he sentit explicar l'experiència de la Tina Seeling a Stanford, i, com si hagués estat la primera; però també va explicar  el cas de la Maria Teresa Saperas, emprenedora de 82 anys, i el “model de negoci d'una vaca”, i com fer de manera gratuïta la web del Senat que "ens va costar" uns 400.000 euros.  Sé que no estan passant un bon moment a EyeOs, però ell està donant la cara, i afrontant els problemes pel davant, i això m'agrada de qualsevol persona. 

I el tercer event que vull destacar, es va repartir entre el matí i la tarda, i va ser conèixer la gent  d'Objetivo50 (és una associació europea), amb moltes ganes d'incorporar la gent sènior a les PIMES, i l'Institut Cerdà, explicant el projecte E3 sobre l'experiència i valor del ciutadà sènior, en concret en el voluntariat.

Aplaudir l'event FailCon, tot un dia dedicat a analitzar els fracassos dels emprenedors i com se’n van sortir, event nascut al Silicon Valley (no podia ser creat a un altre lloc que no fos als USA!).

En el Biz no només hi ha conferències, sinó també tallers, com el que va fer el Xavier Verdaguer sobre creativitat, o diferents maneres i metodologies de  Networking,  amb una de les estrelles que és l'Speed Networking, molt divertit de veure i de participar-hi.

Què hi trobo a faltar? Molta més emprenedoria social i les dones. Tinc la teoria que emprendre té un cert component irracional, i que possiblement faci que a les dones els hi costi més emprendre,  per allò de l'angoixa anticipada, la protecció de la família, ... aspectes molt culturals, i molt lligats a la nostra Mediterrània. Sigui per la causa que sigui, cal canviar-ho!

Bé, per acabar dir que vaig carregar les piles per estar un any sencer sense BizBarcelona. Va bé poder agafar aire de tant en quant, aire innovador i emprenedor. Per mi, és molt útil per afrontar cada dia de la meva vida.