27 de nov. 2016

Què és un Edcamp? (la meva versió lliure!)

Aquesta és la pregunta que em van fer quan vaig arribar a casa el dissabte 5 de novembre, cap a les 15 hores,  després d'haver estat en el primer Edcamp de Catalunya: Edcamp Mataró 2016. Vaig tenir l'honor de formar part de l'equip organitzador, juntament amb l'Eva Garcia, el Pep Prat, el Toni Aguilar, el Jordi Truñó, l'Eli Moreras i la Núria Cuyàs. 

"Es una metodologia...., és una manera de...., és com una franquícia...." 

Em costava definir: un edcamp és una vivència i, per tant, s'ha de viure per a poder explicar-ho. 

Continuant amb l'intent de definició amb els de casa, em va sortir la paraula TROBADA... és una trobada, on es parla d'EDUCACIÓ. Sí, d'educació: hi ha gent que té ganes de parlar d'educació en majúscules! 

Però fins aquí, podria ser també la definició de congrés, ponència, taller,... i un Edcamp és diferent: no hi ha ponents, no hi ha líders. 

El procés que es desencadena en un Edcamp, és un procés molt semblant al de la creativitat. Tot comença amb una idea personal (les idees surten de les persones; la seva transformació surten dels equips) que s'escriu en un postit i es penja en el mapa de les sessions: el mapa de què? De les sessions. I què és això? Doncs una taula de doble entrada on hi ha franges horàries per un costat i espais per un altre. Les hores ja acostumen a estar establertes, però els espais varien en funció del número de persones apuntades a l'Edcamp. Aquí poso una imatge del mapa de les sessions que es va fer a Mataró: 



I també el seu enllaç : mapa de les sessions Edcamp Mataró 


Cadascú va posant el tema/idea/proposta del qual vol parlar en una de les caselles (això ja és un canvi de paradigma! L'assistent proposa!); els organitzadors conecten idees similars. Això és una de les bases del procés creatiu.

I ja tenim la petita llavor per a començar cadascuna de les diferents sessions de l'Edcamp. Tohom ja coneix i pot accedir al mapa, i per tant, organitzar-se la jornada. 

Una vegada cadascú va cap als espais, la persona que ha proposat la idea inicia la CONVERSA, i a partir d'aquí tothom pot dir-hi la seva. Però no només això, sinó que també es recomana que els assistents a cada sessió vagi anotant en el mapa de les sessions (ara ja en un Drive) les idees, els recursos, .... que van apareixent en cadascuna d'elles. I així, en cadascuna de les franges horàries. Normalment hi ha algun senyal que avisa que s'ha de canviar de sessió. 

Tot plegat és molt ric: 

1. primer de tot,  per la idea inicial
2. en segon lloc, per la connexió de les diferents idees i poder crear una sola proposta per a cada sessió
3. en tercer lloc, per poder conversar de tu a tu en cadascun dels espais sobre el tema proposat
4. en quart lloc, per generar un "producte" en el núvol amb totes les interaccions que s'han donat en aquella sessió. 

Vaja, generar coneixement a partir d'una idea inicial i en el termini d'una hora.... BRUTAL!

A més a més amb la possibilitat de canviar de sessió en qualsevol moment, i no perquè siguis un maleducat sinó perquè hi poden haver molts motius que la sessió no va per on pensaves que aniria, i per tant, el canvi està totalment acceptat. Mai es considera una falta de respecte. 

I m'agradaria incidir en el concepte de tu a tu. Un Edcamp està obert a tota la comunitat educativa d'una ciutat, d'un barri, d'un territori,... i això vol dir, entre d'altres paraules oberta a tothom que vulgui parlar d'EDUCACIÓ, sigui docent, no docent, institucions properes, empreses, associacions, mares i pares,... És una oportunitat d'or per deixar entrar idees, recursos, conceptes,... És necessari que l'escola sigui transparent, i això vol dir que s'ha de poder veure què passa a les nostres entranyes, igual com el procés que han fet les cuines del nostre país, i que ha generat una cuina innovadora i reconeguda a nivell mundial. Fent innovació oberta han deixat que les idees flueixin i els cuiners i cuineres han millorat els seus productes, els seus serveis i amb això també hi hem guanyat com a país! 

L'escola millorarà en el moment que succeeixi aquest fet. No ens ha de fer por obrir l'escola en el nostre territori; és cert que cada institució té el seu paper, però deixar que corrin les idees, estic segura que ajudaria a que tothom pogués fer molt millor les seves funcions, les seves tasques ja que s'entendrien totes les necessitats i es llegirien totes les oportunitats. 

Un Edcamp és un espai porós, on les idees circulen en totes direcions, on se'n poden  generar de noves, on tothom, si vol, pot parlar, i a més a més, en deixen constància en el núvol. I si no mireu l'interior del mapa de les sessions: és així, no? 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar un comentari que segur que em serà molt útil.